2010. március 1., hétfő

# romantikus # szórakoztató irodalom

Jane Austen: Lady Susan

Ez egy kellemes rövid könyv, amit akár egy délután is el lehet olvasni. Olyan nagy érzelmeket nem váltott ki belőlem, de e könyvből meg lehet tudni, hogy egy frissen megözvegyült, gyönyörű és ledér hölgy hogyan éli napjait.


A könyv fülszövege, amiből jól megtudható a rövid történet:
„Jane Austen kevésbé ismert műve, a Lady Susan, a frissen megözvegyült, gyönyörű és ledér Lady Susan ravasz mesterkedéseit követi nyomon. A hölgy anyagilag kedvező frigyet igyekszik biztosítani önmaga számára, ugyanakkor megpróbálja vigasztalan házasságba kényszeríteni engedelmes, bátortalan és megfélemlített serdülő lányát, Fredericát. Lady Susan olykor meginog tettei során, de mindig készen áll a hazugságra és ámításra, csak hogy elérje, amit akar. A szereplőket és az események alakulását abból a levelezésből ismerhetjük meg, mely Lady Susan, annak családja, barátai és ellenségei között folyik.
A Lady Susan kitűnő jellemtanulmány, s érdekessége, hogy Jane Austen csupán e regényében ír kora hanyatló londoni úri társaságáról.
A kötet tartalmazza az írónő egyik ifjúkori művét is. A Női levelek néhány életképet villant fel. Megismerhetjük az aggódó anyát, aki leányait vezeti be a társaságba, a szerelmi csalódásban szenvedő ifjú leányt, akit megaláz az előkelő lady, s a jómódú hölgyet, akinek egy vagyontalan fiatalember udvarol. Történetükről boldogsággal, fájdalommal, örömmel és bánattal átszőtt leveleikből értesülünk.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates