2010. március 28., vasárnap

# romantikus # szórakoztató irodalom

Jane Austen: Meggyőző érvek

Kicsit nehezen szánom magam rá arra, hogy frissen olvasott könyvekről írjak. Ezt a könyvet is több, mint 2 hete kiolvastam…..

A kulturpont.hu oldalon ezt találtam erről a könyvről:

„Jane Austen regényeiben a vidéki angol úri családok hétköznapjai, szűkre szabott társasági élete és érzelmi bonyodalmai elevenednek meg.

E kötet hősnője, Anne Elliot huszonhét éves korára már beletörődött, hogy körülményei a vénlányok sorsára kárhoztatják. Annak idején családja és barátai lebeszélték arról, hogy egy bizonytalan jövőjű, összeköttetések híján csak saját tehetségére utalt fiatal tengerésztiszt felesége legyen. Az egykori szerelmesek nyolc év után találkoznak ismét, véletlenül.

Wentworth kapitány azóta fényes pályát futott be, meggazdagodott, s most, hogy a napóleoni háborúk befejeződtek, le akar telepedni, családot alapítani. Leendő feleségével szemben mindössze egy követelményt támaszt: bárki lehet - csak Anne Elliot nem...
A Meggyőző érvek nem pusztán az utolsó, hanem a legérettebb és számtalan kritikusa és olvasója által a legjobbnak tartott Austen-regény.”

Szerintem is ez a legjobb könyve Jane Austen-nak. A fülszöveg alapján más befejezésre számítottam, de ahogy vége lett, úgy kellett véget érnie…

Tanulságok:
A makacsságunkat néha fel kell adni.
Hiába próbálunk úgy szerelmet elfeledtetni, hogy szerelmünk ott van a környezetünkben és egy kedves ismerősével próbáljuk őt elfeledni.
A szerelemben nem érdemes más, külső ember véleményére adni, mert boldogtalanná válhatunk.
Nem minden a rang és a pénz, a szerelemben ez nem lehet(ne) akadály.

1 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon-nagyon jó könyv! Mindenkinek csak ajánlani tudom.

    És ha esetleg még nem láttátok, a filmfeldolgozás is nagyon jó. Az, amelyikben Rupert Penry Jones alakítja Wentworth kapitányt. ;)

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates