2010. november 15., hétfő

# ifjúsági irodalom # romantikus

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő sorozat

Egyik kedvenc könyvsorozatom A neveletlen hercegnő naplója.

A sorozat kötetei:

1. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 1.
2. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 2.
3. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3.
4. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 4.
5. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 4 és 1/2.
6. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 5.
7. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 6.
8. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 7.
9. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 7 és 1/2
10. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 7 és 3/4
11. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 8.
12. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 9.
13. Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10.
14. Meg Cabot: Mia karácsonya
15. Meg Cabot: Valódi és képzelt hercegnők
16. Meg Cabot: Ünneplő hercegnő
17. Meg Cabot: Mia Thermopolis határidőnaplója 2006

Valamennyi rész megvan és olvastam is.

Büszkén mondhatom, hogy nekem ebből a sorozatból több van meg, mint a helyi és a szomszéd város könyvtárában együttvéve.

Az egyes részekről röviden:

"1. rész
Mia Ther
mopolis szerint nincs szörnyűbb dolog, mintha valaki százhetvennyolc centi magas, lapos a melle, elsős a gimnáziumban, ráadásul bukásra áll matematikából.
De a java még ezután következik… Először a mamája bejelenti, hogy Mia matektanárával jár. Utána a papája jelenti be, hogy ő Genovia hercege… És sehol egy fiú…
Egy induló, fergeteges karrier első állomása: Meg Cabot ifjúsági regénye Angliában és Amerikában hosszú hetekig a bestsellerlisták élén állt. A négykötetes sorozat első kötetéből készült filmet hazánkban is bemutatták.
Meg Cabot számos könyv szerzője; nem csak saját nevén ír, írói álneveket is használ. A neveletlen hercegnő naplója megnyerte az amerikai könyvtárak Legjobb Ifjúsági Könyve díját, és a New Yorki Közkönyvtár Legjobb Kamaszkori Olvasmányának választották. Meg Cabot titokban még mindig arra vár, hogy egy szép napon jelentkeznek valódi szülei, egy királyi pár, és ő elfoglalhatja helyét a trónon. Jelenleg New Yorkban él férjével és Henrietta nevű, félszemű macskájával.

2. rész
Alcím: Refl
ektorfényben (angol: Princess in the Spotlight.)
Amikor Mia már azt hitte, hogy egész jól megszokta a hercegnősdit, akkor elszabadul a pokol…
Az újdonsült genoviai koronahercegnő népszerűsítésére nagyanyja, a rettegett özvegy hercegné főműsoridős tévéinterjút szervez. Mia néhány ártatlanul elejtett megjegyzéssel vérig sérti legjobb barátnőjét, Lillyt, a kirúgás szélére sodorja egyik tanárát, és maga ellen hangolja Genovia teljes lakosságát (ami nem több, mint ötvenezer ember, node mégis…)
Az interjú után botrány kerekedik, ám Grandmére elviselhetetlen uralkodói leckéinek a Plaza Hotelben ez sem vethet véget. Mindehhez jön még Mia mamájának váratlan bejelentése – és egy titkos imádó rejtélyes levelei. Mia az udvari intrika és a New York-i hétköznapok gondjai között őrlődik. A hullámok most is majdnem összecsapnak a feje fölött…
Mit tesz ilyenkor egy jövendő uralkodó?


3. rész
Alcím: A szer
elmes hercegnő
"Három: keresem a párom! Néha az az érzésem, én vagyok a legszerencsétlenebb csaj a világon. De tényleg! Ha belegondolok, jó, nem vagyok egy szexbomba, de azért ormótlan behemót sem vagyok. New Yorkban élek, a földkerekség legmenőbb városában. Ezen felül hercegnő vagyok és végre járok valakivel. Mi a fenére vágyhatnék még?"MICSODA SÜKET DUMA!!! Mia szerelmi élete katasztrófa. És ezen az sem segít, hogy ő Genovia trónörököse. Sőt! Igaz, hogy végre valahára jár valakivel, de az illető távolról sem az igazi. Mia csakis Michael után vágyakozik, de ő sajnos foglalt: Judith-tal, a bioszzsenivel jár. Vajon sikerül-e Miának elcsábítania Michaelt a klónkirálynőtől? Majd meglátjuk…

4. rész
Alcím: Mia
Genoviában (Princess in Waiting)
Mia hercegnő hazaérkezik első hivatalos genoviai látogatásáról, és készen áll az egyetlen igazán fontos dologra: a SZERELEMRE!
Mia Thermopolis hercegnő fejedelmi fogadalmai: 1. Abbahagyom a körömrágást. 2. Kedves és udvarias leszek mindenkihez, még a drukkercsajokhoz is. 3. Minden egyes ébren töltött pillanatomban Michael Moscowitzra gondolok! Miát és Michaelt végre nem választhatja el egymástól semmi és senki. Vagy mégis? Grandmere-nek mintha más tervei lennének… Hajszálpontosan a boldog pár első igazi randija előtt közbejön egy halaszthatatlan hercegi hacacáré. Lehetséges, hogy Michael nem elég jó parti? Lehetséges, hogy Grandmere mást szán Amelia Mignonette Grimaldi Thermopolis Renaldo hercegnőnek?(na ne!)?

4 és ½. Rész
Mi jöhet A neveletlen hercegnő naplójának 4. és 5. kötete között? Természetesen a négy és feledik! Hogyan tölti a tavaszi szünetet Mia, a neveletlen hercegnő? Kalapáccsal a kezében Mia hercegnő hősi kalandra indul (hősies tett ez, főleg egy olyan elismerten kétbalkezestől, mint ő): egy csapat iskolatársával együtt házat fog építeni a nála kevésbé szerencséseknek. Nem kell hozzá sok idő, hogy Mia ráébredjen, bármennyire nemes a szándék, a munka nagyon is fárasztó. Kitart-e vajon önzetlen elhatározása mellett? Nem dől össze a ház a hercegnői segítség nyomán? És főképp: tart-e Michael elég hosszú szünetet a munkában, hogy megcsókolhassák egymást? Olvasd el az 5. kötet előzetesét is! Meg Cabot az e könyvért járó teljes honoráriumát a magyarországi Gyermekétkeztetési Alapítványnak ajánlotta fel.

5 .rész
Alcím: Talpig rózsaszínben
(Princess in Pink)
„Jaj nekem! Az egész város tudja már, mi történt a LES HAUTES MANGER-ban tegnap este. FEJEDELMI FELFORDULÁS – ordított a sarki újságosnál az egyik szalagcím. BORSÓ (LEVES)HERCEGKISASSZONY – így a másik, ami ráadásul hülyeség, mert nem is borsóleves volt, hanem rákkrémleves. Még a Times-ban is benne volt!" Vajon mit művelt Grandmére és a kutyája New York egyik legelegánsabb éttermében? És Lilly és Mia barátsága miért került válságba emiatt? És Borisz Pelkovszkij vajon, miért ejtett egy huszkilós földgömböt a fejére? És Mia mamája miért ájult bele egy nagyáruház fagylaltos pultjába? És – főként – mi történt Mia és szerelmese, Michael között a búcsúbál éjszakáján?
A neveletlen hercegnő naplójának ötödik részéből megtudhatjuk e kérdésekre a választ miközben a rendkívül tehetséges Meg Cabot fergeteges humorát valamint Miát, Michaelt és a többieket még inkább a szívünkbe zárjuk.





6. rész
Alcím: Ha
jrá hercegnő! (Princess in Training)
Mia-rajongók, figyelem! Végre megjelent a hatodik kötet. Biztosan kíváncsiak vagytok a késedelem okára: egyszerűen arról van szó, hogy Renaldo hercegnő titkosította naplójának e részét – a túlzottan magánjellegű részek miatt! Végül azonban Lilly és Michael hosszas rábeszélése hatásosnak bizonyult: a titkos napló nyilvánosságra került!

(E kötetben van utalás a "Valódi és képzelt hercegnők" c. könyvre.





7. rész
Alcím: Bulihercegnő (Par
ty Princess)
Mia életét ismét Grandmere fantasztikus ötletei "színesítik": sztárszínésznőt akar csinálni belőle egy ifjúsági színtársulatban, sőt mi több, össze akarja hozni egy Michael-nál sokkal partiképesebb fiatalemberrel.
"Először kiderült, hogy csődbe juttattam a diákönkormányzatot, ezért rövidesen csúfos véget érek az alacsony termetű, de nagy testi erejű végzős évfolyamelső keze által.
Azután a novellámat elutasította a magazin.
Ráadásul a barátom azt hiszi, elmegyek a bulijára, amit a szülei lakásán rendez a szülei távollétében. És nem is hibáztathatom, amiért ezt hiszi, hiszen végül is tulajdonképpen igent mondtam a meghívásra. De azért mondtam igent, mert ha nemet mondok, akkor ünneprontó és savanyújóska hercegnő lettem volna."

7 és 1/2. rész
Alcím: B
oldog szülinapot, Mia! (Sweet Sixteen Princess)
Miának nincs szerencséje a bulikkal, ezért hiába közeleg a nagy nap, nem akar szülinapi bulit tartani. Grandmere-nek viszont – szokás szerint – más elképzelése van a dolgokról: ő úgy véli, egyedül egy valóságshow különkiadása lehet méltó a hercegnő születésnapjának megünnepléséhez. Vagy inkább Lilly keze van a dologban?
Vajon meg tudja-e torpedózni Mia Grandmére tervét? És ha igen, mit szólnak majd hozzá a barátai, akik a nagyszabású terv szerint mind Genoviába utaztak volna az uralkodói különgépen egy olyan luxushétvégére, amitől maga Paris Hilton is elsárgulna az irigységtől? Mia viszont csak egyetlen dologra vágyik: egy estére kettesben Michaellal.
Megkapja-e a szülinapos hercegnő, amit szeretne?

7 és 3/4. rész
Alcím: Vale
ntin-napi meglepetések (Valentine Princess)
Mit is jelent a Valentin-nap általában egy lánynak, akit szeret egy fiú? Azt, hogy a barátja csokit, virágot vagy egyéb aranyos ajándékot vesz neki, esetleg képeslapot vagy szerelmes levelet küld, esetleg egy különlegesen romantikus randira hívja.
Csakhogy Michael – Lillyvel egyetemben – utálja a Valentin-napot, mivel szerinte az nem más, mint a kereskedők "gátlástalan profithajhászásának újabb eszköze". Mia a lelke mélyén nagyon is szeretne Valentin-napon édes kettesben romantikázni, de vajon Michael hajlandó lesz-e sutba dobni az elveit, csak azért, hogy Mia vágya teljesüljön?


8. rész
Alcím: H
ercegnő a szakadék szélén (Princess on the Brink)
Mia tizenegyedikes lett. Végre, valahára megszabadult a diákönkormányzati elnökség nyűgétől. Akkor hát mi a baj? Mi az, ami végzetesen elromlik? Ha egyszer szerencsésen átvészelte a matekot (geometriával súlyosbítva) bukás nélkül, most jön a kémia? És az ég szerelmére, hogy jut Lilly eszébe, hogy újfent elnöknek jelölje?
De mindez semmi Michael bejelentéséhez képest… Michael ugyanis egy évre Japánba utazik!




9. rész
Alcím: Pizsamá
s hercegnő (Princess Mia)
A pasija szakított vele, a legjobb barátnője megutálta, minden összejött. A szülei pszichológushoz küldik…mit tesz ilyenkor egy hercegnő? Egyetlen vigasza van: érdekes olvasmány akad a kezébe, egy réges-régi genoviai hercegnő elfeledett naplója. Talán ennek segítségével mászik ki Mia a gödörből? Vagy ez a napló mindörökre megváltoztatja a Renaldók sorsát?






10. rész
Alcím: Min
dörökké hercegnő (Forever Princess)
Mia elég hosszú kihagyás után jelentkezik újra: másfél évig nem volt ideje a naplójára, mert a REGÉNYÉN dolgozott. Most viszont befejezte (igaz, senki sem akarja kiadni), és újra naplót ír – szüksége is van rá, mert az élete már megint felkavarodott. Pár napon belül érettségizni fog, ráadásul be fogja tölteni a tizennyolcadik életévét, és ennek örömére Grandmére fergeteges partit rendez a modern világ minden hírességének részvételével. És ha ez nem lenne elég bonyodalom, Michael visszatért Japánból, és milliomos lett belőle. J.P. ugyan nagyon kedves, de határozottan különösen viselkedik. Mia papája vesztésre áll a genoviai választásokon, a közvéleménykutatásokban ugyanis René herceg toronymagasan vezet. És ha még ez sem lenne elég, Mia az elmúlt időkben meglehetősen ingatag kártyavárat épített maga köré kisebb-nagyobb hazugságokból, amely most összedőlni készül.


Mia karácsonya
Mia hercegnő a téli szünetet minden évben Genoviában tölti, Grandmére-rel. Már nagyon várja az idei karácsonyt,mely tökéletesnek ígérkezik: szerelme, Michael és legjobb barátnője, Lilly is vele lesznek. De még egy hercegnő tervei is meghiúsulhatnak, Lilly pedig kénytelen megtanulni a palotában használatos protokoll szabályokat. Miának annyi hivatalos rendezvényen kell részt vennie, hogy nem jut elég ideje Michaellal édes kettesben lenni. De a legnagyobb baj az, hogy fogalma sincs, mivel lepje meg barátját. Vajon lesz elég ideje, hogy rájöjjön: a tökéletes ajándéknak semmi köze a nemzetközi futárszolgálathoz? Megtalálásához az igaz szerelem a legjobb tanácsadó. Bár nem baj, ha van az embernél némi ezüstszínű szalag is…


Valódi és képzelt hercegnők
Ha hercegnő vagy, nap mint nap kétségekkel és nehézségekkel találod szemben magad. Hogyan kerülheted el, hogy az ujjadat megszúrja az orsó? Mit kell tenned, ha egy gonosz uralkodó fenyegeti a bolygódat? Szerencséd van: Mia hercegnő és barátai készséggel segítenek neked. Hasznos tanácsaikkal minden hercegnő – volt, vélt vagy valódi – könnyűszerrel uralhatja saját életét és birodalmát. Ha Kleopátra, Leia és Boadicea győzedelmeskednek a gonosz fölött és megtalálják az igaz szerelmet, hidd el, te sem leszel kivétel, még csak a békát sem kell megcsókolnod!
A Neveletlen hercegnő naplója szerzőjének legújabb, sziporkázóan szellemes könyve. (cicerokonyvstudio.hu nyomán)



Ünneplő hercegnő
Örüljünk az ünnepeknek Miával és barátaival! Az év végi ünnepek amennyi örömöt, annyi gondot is okoznak az embernek. Mia Thermopolis is hasonló cipőben (bocsánat, bakancsban) jár; ezért döntötte el, hogy összegzi ünnepi tapasztalatait, és hasznos tanácsokkal látja el rajongóit, az ünnepi készülődést és az ünnepek minél örömtelibb eltöltését illetően. S mivel Miának sok más nemzetiségű és más vallású barátja van, ezért természetesen összegyűjtötte ismereteit a zsidó hanukáról, a kínai újévről, az afro-amerikaiak hagyományőrző ünnepéről, a kwanzaa-ról is, és így tovább.



Mia Thermopolis határidőnaplója 2006
Egy hercegnőnek rendszeresen vezetnie kell a határidőnaplóját. Mia hercegnő ezt nagyon komolyan is veszi, ezért arra gondolt, segít Nektek is abban, hogyan vezessétek a tiéteket 2006-ban. Így biztos, hogy egyetlen fontos dátumot vagy randit se fogtok kihagyni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates