2011. május 30., hétfő

# szépirodalom

José Saramago: Vakság

Hogy rögtön a középbe vágjak: hihetetlenül jó könyv José Saramago: Vakság című regénye! Bizarr, utópisztikus és nagyon elgondolkodtató. Mert szerintem nem is fogjuk fel, mi lenne ha egyik napról a másikra elveszítenénk a látásunkat, nemcsak mi, hanem a környezetünkben élő összes ember. Nem lenne, aki "termelne", előállítaná pl. az élelmet, nem lenne víz (csak ami természetből, pl. eső, adódik), és totális káosz és szemét uralkodna mindenütt.
A történet úgy kezdődik, hogy egy férfi autóvezetés közben hirtelen elveszíti a látását. Majd ez az ún. fehér vakság tovább terjed, mindenki, akivel találkozik, megkapja (szemorvos, kancsal kisfiú stb.). A vak embereket ill. a fertőzés-gyanúsakat egy régi épületbe (volt elmegyógyintézet) zárják be, ahol sorozatos megaláztatások részesei lesznek. Pl. küzdenük kell a mindennapi étel-fejadagukért. Vagy, ami szerintem a legdurvább rész, amikor a jelen lévő nőket kell felajánlaniuk szexuálisan, mert csak akkor kapnak ennivalót.
Nem árulok el többet, szerintem ennyi pont elég kedvcsinálónak, amit leírtam.
A szereplők is külön jellemek. Ami érdekes, hogy nincs nevük, csak tulajdonságaik alapján vannak említve, pl. sötét szemüveges lány, az orvos felesége stb. Az orvos felesége egyébként a legfontosabb szereplő, lévén ő az egyetlen, aki nem vakul meg és ezt egy ideig titokban is tudja tartani.
Hogy van-e kiút a vakságból, van-e remény a túlélésre, kiderül ebből az izgalmas, jól megírt regényből!

Az 1995-ben megjelent Vakság José Saramago egyik legmegrázóbb regénye: varázslatos erejű vízió arról, milyen mélyre süllyedhet az ember, ha egyszer csak szétfoszlik körülötte a civilizáció, s nyers ösztönök veszik át az uralmat az életben.
Saramago 1998-ban, hetvenhat évesen életművéért s jelentős részben az egész világon óriási sikert arató Vakság-nak köszönhetően elnyerte a Nobel-díjat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates