2012. szeptember 17., hétfő

# szépirodalom

Padláson jártam 1. rész

Szerencsésnek mondhatom magam, mert életem valamennyi lakhelyéhez tartozott egy padlás, ahová  a feleslegessé vált holmikat halmozza fel az ember. Nálam ez karton dobozokba gyüjtött , kiolvasott, de szalonképtelen könyveket, magazinokat, évkönyveket jelenti elsősorban.
Jelenlegi padlásomra 27 éve gyűlik az értékes kacat, mert ezeket a dolgokat semmiképpen nem dobnám ki.
Kb úgy 10 évenként felzarándokolunk a padlásra és új kartonokba pakoljuk a dolgokat, van néhány dolog amit leértékelünk és mégiscsak  kidobjuk. Az idén nyáron volt az aktuális padlási rendrakás, amit már nagyon vártam, mert újra találkozhattam régi kedvenceimmel, amiket annak idején gondosan összegyüjtöttem.
Ez a kedvencem nem más, mint a Rakéta Regényújság.
1. évfolyam 1.szám
Ti, akik itt a Könyfalók-on írtok irodalomról, valakitől örököltétek az olvasás szeretetét és az a Valaki egészen biztosan olvasott 1974 és 1993 között Rakéta Regényújságot. De amíg ezt kiderítitek szeretném bemutatni  ezt az irodalmi hetilapot ,amely majd 20 éven keresztül megjelent minden héten kedden és eleinte csak 5 Ft.ba került.
Nagy reklámkapány előzte meg az 1. szám kiadását és én természetes meg is vettem.
De nem tetszett igazán és legközelebb kb 2 év múlva találtam úgy egy újságos stand előtt, hogy ez az egyetlen újság amit érdemes megvenni  egy utazáshoz. Szerencsére ekkor kezdődött Agatha Christie Gyöngyöző cián című krimije,  folytatásokban, tehát a következő lapokat is meg kellett vennem. De egyáltalán nem bántam, mert ekkorra az újság számomra élvezhető hetilappá változott. Éveken keresztül olvastam a Rakétát és gyüjtögettem .Idönként eltünt egy-egy páldány, majd most újra számba veszem, hogy melyik évfolyam a teljes , melyik a hiányos. Most a padlásról az 1985-ös évfolyamot hoztam le, ezen keresztül mutatom be a Rakéta Regényújságot

1985. janurár 8.XII. évfolyam 2. szám: Az ára már két áremelés után 10 Ft.
A borítólap túloldalán Hét évszázad magyar versei-ből egy Kosztolányi Dezső vers, az oldal alján a tartalom  található.
Következő oldalon egy sci-fi , Philip K. Dick Emlékárusítás nagyban és kicsiben, több oldalon kersztül tartó írás. 
A 14. oldalon egy erdélyi szerző, Király László  Fény hull arcodra édesem című elbeszélés , a végén rövid ismertető a szerzőről.
A 18. oldalon 3/4 hasáb humoros grafika van, a következőn pedig Kosztolányi újabb műve, ezúttal egy nagyon rövid próza. 
Következik egy ismétlődő rovat, a címe Rakéta Irodalmi Kávéház, itt kortárs irodolmárok anaekdótáznak különböző élményeikről , ebben a számban Feleki László a vendég , a főúr pedig mindig Galsai Pongrác.
A 22. oldalon egy két oldalas Móricz Zsigmond elbeszélés következik és a végén ismertető a szerzőről, ha nem ismernénk.
XII.évfolyam 2. szám
Az újság két középső oldalán egy képekkel illusztrált cikk, A Brodadway: művészet és show-business címmel, többek között Liza Minelli és édesanyja Judy Garland mosolyognak ránk ragyogóan fiatalon.
Szintén egy ismétlődő rovat foglalja el a 26-30. oldalt . Történelmi szemtanúk a címe és ebben a számban Kölcsey mindennapjaiból ismerhetünk meg részleteket három kortársa emlékezései alapján.
A következő lapot ki lehetett vágni egy szaggatot vonal mentén és Ételek,tippek, fortélyok címet viseli és ételreceptek találhatok két oldalon, hozzá tippek , fortélyok.Januárra például sajleves, főtt füstölt hús és farsangi fánk.
Egy kortárs magyar szerző elbeszélése , Simonffy András A nagyevő  található a 33. oldalon 
A 39. oldalon a folytatásos krimi 5. része Good-bye és ámen címmel , a szerző Francis Clifford.
Az utolsó oldalt egy keresztrejvény foglalja el , melynek a megfejtői között 50 Ft-os könyvutalványt sorsolnak ki.
A hátoldalon egy fotón egy férfi Rakétát tart a kezében, hozzá a felirat: drágább lett,de megéri.
Ez volt a Rakéta Regényújság 1985-ben

Ebben a hónapban még egy másik érdekességet is szeretnék bemutatni a padlásról ,de ő sokkal régebb óta padlások lakója. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates