2012. október 13., szombat

# Gyereksarok # gyermekirodalom

Gyereksarok 2.

Eltelt egy újabb hét, íme a rovat újabb ajánlói:

Finy Petra: Az ovi-ügy

Kiadta: Pozsonyi Pagony Kft (2009.)
Oldalszám: 47
Ára:1650
Úgy rémlik, hogy Finy Petrától eddig még semmit se olvastam, de persze a nevébe sokszor botlottam már itt-ott-amott. Legutóbb pl. a várható megjelenéseknél, hisz azóta megjelent az első nem gyerekeknek szóló könyve, a Madárasszony.

Na de akkor Az ovi-ügy.
Nem olvastuk A tesó-ügyet, amire a könyvecske elején is utal, de nálunk az amúgy se volt aktuális, viszont az ovi kezdése igen.
A könyvecske szerintem egész jól bemutatja az ovis létet. Nem csak a pozitívumait, hanem az árnyoldalait is, de mégis úgy, hogy a pozitívak értelemszerűen a hangsúlyosabbak. Nekem tetszett és Gyerkőcömnek is. Bár még mindig biztos vagyok abban, hogy igazán nekem volt szükségem ezekre a mesékre, nem is neki. ;o)

"Az óvó néni majdnem olyan, mint az anyukád, csak fehér köpenyt hord, és sokkal több dalt ismer."

írta: Niki


Varró Dániel: Túl a Maszat hegyen 

Kiadta: Magvető Könyvkiadó (2003.)
Oldalszám: 206
Ára: 2690
Egy kedves, barátságos verseskötet, ami tartalmaz nagy adag iróniát is.
Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlott olvasmány.
Néhol jókat nevettem, néhol elvarázsolt egyszerűen a szavak tengere.
Az ajánlásban az van, hogy 3 éves kortól 99-ig. Szerintem az annál fiatalabb korosztály is élvezni tudja a jó kis rímeket, a versek lüktetését és anya mosolyát, hangját, még ha nem is érti és nem is neki szól.
Arany, Kosztolányi, Weöres versek teszik még izgalmasabbá a könyvet.  Így egy kis szépirodalmi betekintés is enged az olvasóinak vagy a felolvasóinak.
A borítója érdekes.
Hogy a könyv magáért beszéljen, részletek belőle.

Felnőtteknek:

"Pénzügyi spekulációk
-az Ábrándozó Devizalevezető dal-

Ha a zsebemben egy font volna,
Beosztanám megfontolva.
Vennék fél pint daralevest,
Autóbuszból emeleteset,
Nyolc pudingot,öt szem rizst,
Shakespeare Vilmos összest is,
Kétszersültből hét szakajtót,
Ezeréves tölgyfaajtót:
Fogadnék egy komornyikot,
Kenegesse,mikor nyikog."

Gyerekeknek:

"A büdös pizsamázó

Ha a völgy ölébe lehuppan a hó,
És a dér kivirágzik a rácson,
Amikor beköszönt a szívünkbe ,hahó,
A piros kezű,tömzsi karácsony,
Ha szombat van,vagy pláne vasárnap,
Az ember ad egy kis időt a hasának,
Sütivel tömi,szörpöt is önt bele hígan,
És sütteti,sütteti vígan."
Írta: Adri könyvmoly



Rotraut Susanne Berner: Őszi böngésző

Talán többen ismeritek a Böngésző sorozatot, igazán nagy sikerű könyvek ezek, a siker titka pedig a képgazdagság, a sok apró részlet, ami hosszan leköti a két-három éveseket. A sorozat darabjai az egyes évszakokhoz kapcsolódnak, illetve van még egy Éjszakai böngésző is. Most az őszi kötet aktuális, nálunk is gyakran ez az esti mese a hároméves Regőnek. Szöveg nincs a könyvekben, viszont sok kis történetet lehet összeállítani a képek alapján, amik az egyes oldalakon időrendben követik egymást: meg lehet keresni, hogy az egyik lapon látott kutyus hova szalad, ha lapozunk, és vajon mi történik a kislánnyal, aki az utcán sétálás közben olvas? A sorozat darabjai is összefüggnek, a másik három részben például folyamatosan épül az az óvoda, ami őszre elkészül, és ebben a könyvben nyitják meg lampionos felvonulással. Jó elfoglaltságot, összebújós böngészést kínál a könyv az egyre sötétedő őszi estékre, és azt is megtalálhatják benne felnőttek és gyerekek, amit napközben maguk is átélnek.

Kiadó: Naphegy Kiadó
Oldalszám: 16 nagy alakú, kemény táblás oldal
Ára: 2990,-
Írta: Timi



Bartos Erika: Hoppla meséi
Kirándulás Pécs városában

Kiadta: Alexandra Kiadó
Oldalszám: 248
Ára:3031 Ft
Az egyik kedvenc könyve a gyerekeimnek. Bár még nem jártak Pécsett, de azt hiszem Hoppla nyuszi és barátai segítségével minden jelentős látnivalót ismerhetnek. Alig várom, hogy mi is kiránduljunk egyet itt és lássam rajtuk a felismerés örömét. A mese alapján a legjobban a színház előtti tér tetszik Nekik, ahol a fehér csíkokon lehet szaladgálni. A vonatozásért szintén nagyon lelkesedtek, ami azért különleges, mert olyan igazi mesebeli vonat, nem olyan, mint a felnőtteké. Léggömbbel való leereszkedésről és a helikopterezésről viszont le kellett beszélnem Őket.
Én nagyon jó ötletnek tartom, ahogy mese keretben mutatja meg az írónő a város jellegzetességeit. Rögtön bevillant még néhány város, amit el tudnék képzelni hasonló formában. 



Írta: Márti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates