2012. október 15., hétfő

# gyermekirodalom

Padláson jártam

Kezdetben vala a térbeli mesekönyv. Persze kezdetben nem ez volt a neve, hanem kihajtós mesekönyvnek hívták. Úgy kb 50 évvel ezelőtt is létezett ez a mesekönyv. Amelyeket most lehoztam a padlásról  már az én gyerekeim nyűtték el, de felismerhető állapotban vannak. 
A lényeg ezekben a mesekönyvekben nem a tartalomban van. Sőt, tulajdonképpen a legnépszerűbb mesékből készültek ilyen könyvek .  A Hófehérke és hét törpe, Piroska és a farkas , Hamupipőke,  és a többi Grimm és Andersen mese. Ezeket a meséket minden gyerek ismeri, mire könyv kerül a keze ügyébe, itt a látvány a lényeg.
Minden könyv egy mese és az oldalakon a képek papírból több dimenziósra  készültek. A jelenetek némelyikében a   szereplőket meg lehet mozdítani. Például kalapot emel valaki, kitátja a száját a farkas vagy egyik-másik törpe táncos lábát lehet mozgatni.

A legjobb állapotban nálunk a Jancsi és Juliska című Grimm mese maradt meg.

Szép színes, kemény kötésű borító, fényes bevonattal.
 Jancsi és Juliska eltévednek az erdőben, látható, hogy a fák tényleg külön állnak:)

 A két gyerek a boszorkány házához ér,  kerítés van a ház körül. A másik oldalon Jancsi már rács mögött van, a boszorkány 1 cm-ről nézi őt .

 Ebben a horror jelenetben Juliska lapátra teszi a boszorkányt, a lapát végét meg lehet fogni és behajítani a tűzbe a gonosz némbert.

 A szülői ház egyszerűen, de szépen berendezve -és legalább három dimenziósan!

A nyolcvanas , kilencvenes években még több népszerű történetből készült térbeli mesekönyv,  mint pl a Tom Sawyer kalandjai, Tell Vilmos, Robin Hood, de ezek már nem sikerültek olyan szépre, mint a klasszikus mesékből készültek, nem voltak mozdítható figurák, mindössze a képek voltak külön szintben.

A legjobb tudomásom szerint ma is vannak a könyvesboltok polcain térbeli mesekönyvek ,de azt a régi színvonalat meg sem közelítik.




2 megjegyzés:

  1. Ez a könyv nekünk is megvolt, nagyon szerettem!!! Most a lányainknak is van hasonló, de ahogy írod, a nyomába sem ér a minősége a régieknek. :( De azért szeretik nagyon! Jó is, hogy eszembe juttattad, megkeresem anyukáméknál ezt a Jancsi és Juliskát nekik! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez nekünk még mindig megvan! De jó, hogy írtál róla :)

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates