2012. november 22., csütörtök

# felnőtt irodalom # szépirodalom

Padláson jártam

Ha hiszitek, ha nem - az a bizonyos 1989-ig működő átkos szocialista rendszer gondoskodott arról, hogy a polgárai alaposan megismerhessék az irodalmi műveket.
Erre itt van a bizonyíték amit,  illetve amiket a karton dobozaimban találtam a padláson.
A mérete 11 x 18 cm, az ára kötetenként 3-4 Ft, a borítón, hogy mindenki gyorsan észrevegye, az illusztráció és a cím alatt ott kiabál az OK: ez a kötet az Olcsó Könyvtár sorozat része. A borítója félpuha papírból készült és enyhén  fényes bevonat volt rajta.
A könyvesboltokban külön polcok illették meg ezeket a könyveket, a legújabb kiadások külön helyen tartózkodtak, de az régiek is mindig megtalálhatóak voltak.
Az Olcsó Könyvtár kötetek ebben a formában 1967-től 1988-ig jelentek meg.
Az a sorozat ennél korábban is létezett, 1954 óta egy kisebb formátumban jelent meg, kevésbé időtálló borítóval és lapokkal.

Milyen műveket is rejtett a jellegzetes OK logo?

A világirodalom klasszikus alkotásai valószínűleg hiánytalanul szerepeltek a kiadványokban: drámák, regények, elbeszélés gyűjtemények, verses kötetek, némelyek több kiadásban is, Hérodotosztól  Hemingway-ig. A hosszabb művek 2 vagy 3 kötetben, ebben az esetben az ár is megduplázódott vagy háromszor annyi volt.
A magyar irodalom klasszikusai szintén kiadásra kerültek,  Heltai Gáspártól Móric Zsigmondig.

Kevésbé volt színes a paletta a kortárs illetve a 20. századi szerzők tekintetében.
Nem volt kirívó a szovjet -orosz szerzők szerepeltetése, de azért akadtak nem időtálló írók, míg nem adták ki Margaret Mitchell népszerű regényét, az Elfújta a szél-t.
Több kötete is kiadtak Kaffka Margittól, de nem találtam a felsorolásban Szabó Magda műveit.
Tersánszki Józsi Jenő és Heltai Jenő rendszeresen szerepelt a szerzők között, de mintha nem is létezett volna egy kitűnő Herczeg Ferenc.
Nyoma sincs az Olcsó Könyvtárba Vass Albertnek, de annál inkább képviselik a 20.századi erdélyi irodalmat  a kedves Tamási Áron művei.
Az én kedvencem Arany János  balladái . Szeretem ezeket a balladákat és sokszor szívesen kaptam elő ezt a tenyérnyinél kicsit nagyobb könyvecskét, minthogy Arany János összes versei közt kotorásszak utánuk. Arra is emlékszem, hogy az Odüsszeiát is- bár nem volt éppen a kedvencem- OK- ból gyűrtem le.
Az Olcsó Könyvtár nagyon alkalmas volt arra, hogy a könyveket olvasni és birtokolni szerető ember sok-sok könyvre tegyen szert, mert  kb 1 kg kenyér áráért lehetett kapni  egy-egy kötetet. Nem mondom én azt, hogy a könyvtár díszei lehettek ezek a kötetek, de ha általuk az ember megszeretett egy művet, később nyugodt szívvel megvásárolhatta színvonalasabb kiadásban.
A könyvek barátoknak kölcsön adása problémája is megoldódott általuk, mert - én legalábbis - nem sajnáltam, ha netalán nem kaptam vissza, mert a könyvtáram  díszesebb darabjaiért bizony nem egyszer fájt a szívem.
Annak idején természetesen láttam a sok OK könyvet a könyvesboltokban, de most  információt róluk innen szereztem:
Wikipédia - Olcsó Könyvtár




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates