2012. november 26., hétfő

# szórakoztató irodalom

Sinéad Moriarty: A földre szállt nagynéni

Sinéad Moriarty-tól még nem olvastam semmit, pedig a Babablues, Született szülők, Egyről a kettőre elég ismert könyvei, amelyekre egytől egyig a jó humor jellemző. A földre szállt nagynéni is ebbe a kategóriába tartozik: komoly témája ellenére könnyed stílusban íródott, szinte olvastatja magát, és még ha néha el is szomorodik közben az ember Fiona betegsége miatt, a következő mondaton már biztos felkacag.

A történet főszereplője Kate, az egyik lánytestvér, aki Londonban él és építi tévés karrierjét. Aztán úgy hozza a sors, hogy haza kell költöznie Dublinba, mert kiderül, hogy nővérének mellrákja van. Édesanyjuk pont ebben a betegségben halt meg, mikor még kicsik voltak, így nagy a riadalom. Kate átmenetileg feladja tévés karrierjét, és hazaköltözik, hogy nővére rakoncátlan ikerfiaira vigyázzon, míg ő kezelésekre jár.

Nekem az tetszett a legjobban a könyvben, hogy a család mindegyik tagja totál defektes. Fiona férjét, Markot pl. csak a matematika érdekli, a fiúkat is kis tudósoknak neveli, pl. Einsteinről olvas neki esténként. Aztán Derek, az öccs se komplett, ő azt képzeli, hogy híres rapper lesz, és egy elég laza, tetoválós csajjal jár. Az apa meg ismét ifjúkorát éli és barátnője van. Szóval mindenki dilis. Kate néha már kezd megőrülni családjától és a nem túl jó magaviseletű fiúktól.

Azért sok keserűség is van a könyvben, pl. hogy Fiona milyen változásokon megy keresztül a kemoterápia miatt, meg hogy Marknak is fontosabb a pályázata, mint a családja, és hát azért Kate-t is megviseli az egész dolog. Mindeközben gyerekkori barátnője terhes lesz, és feltűnik a régi szerelem is Sam képében.
Szóval pörögnek az események, mindenki izgul Fionáért, vajon meggyógyul-e.

A földre szállt nagynéni tehát egy kedves kis olvasmány, ajánlom mindenkinek, aki együtt akar sírni és nevetni a szereplőkkel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates