2017. augusztus 10., csütörtök

Benyák Zoltán: Csavargók dala

Kiadó: GRAFOMAN KIADÓ
Oldalak száma: 280
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly: 256 gr
ISBN: 9789631201659
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2014

Minden úgy kezdődött, hogy három csavargó talál egy gyereket a szemétben. Három lehetetlen alak. A rovott múltú, aki többet volt már börtönben, mint szabadlábon. A bolond óriás, akitől minden sikátorban rettegtek, és éjszakánként magában beszélt. A fiú az összekuszálódott életével, és önpusztító hajlamaival.

És persze a kidobott kislány.

Azután minden a feje tetejére állt. Emberek haltak meg, utcákat emésztett fel a tűz. A városban elszabadult a pokol.

Mi pedig csak néztük a közönyösök világát, a nincstelenek harcát, ahol mindenki kitörni vágyik. Az őrület közepette azon gondolkodtunk, mi történik majd a magatehetetlen élettel, meddig marad meg ezen a helyen, ahol az élet egyszerre ilyen értékes, és értéktelen, és ahol olykor szemétre dobjuk mindenünket.

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

A tatabányai Benyák Zoltán sokoldalú regényíró: írt már a purgatóriumban játszódó thrillert (Veszett lelkek városa), sci-fi opuszt (Kvartett), alternatív történelmi regényt (A háború gyermeke) és zseniális mágikus realista prózát a sorsról és az isteni szikráról (Ars Fatalis). Különleges alkotó ő, akit nem lehet egyetlen zsánerbe sorolni, és aki sosem ismétli önmagát. Az ő művei közt hiába keresnénk folytatásokat, hiszen minden könyvével újabb és újabb különleges témát próbál megfogni, melyhez mindig újabb és újabb elbeszélői stílusra, műfajra van szüksége.
Benyák Zoltán (Budapest, 1976. június 4.) magyar író. Leginkább fantasy és szürrealista témájú munkáiról ismert.

Benyák Zoltán a 2000-es évek közepén kezdett publikálni. Főként regény és novella műfajában alkot. Emberközpontú, lélektani témái és fantasztikus hangulatai felismerhetővé teszik stílusát.

Az életünk pillanatok sokasága. Pillanatoké, melyeket különböző emberekkel töltöttünk, történeteké, melyeket ezek az emberek hoztak magukkal. Körbevesznek, egybegyűlnek, egésszé tömörülnek,  végül így alkotják meg a saját történetünket.
Mert mindenkinek van egy története…
Benyák Zoltánnak is volt egy, melyből egy nagyszerű és felkavaró könyv született: a Csavargók dala.

Nem eszünk meg akármit, nem tudunk élni és aludni akárhol. Annyira áthat bennünket a civilizáció, mintha biológiai létünkhöz tartozna. Elborzadva tekintünk azokra, akik az utcán, csatornákban, kukákban találják meg életük alapfeltételeit. Naponta többször találkozunk velük és ez a találkozás mindig megrázó. Benyák Zoltán regénye olyan világba visz el – pontosabban le –, amiről tudjuk, hogy létezik – de inkább nem is akarunk tudni róla.
A szerző eddig a fantasy, a sci-fi műfajában kalandozott, az időben és térben szabadon, de a Csavargók dala a Föld nevű bolygó furcsa lényeit, az embereket fedezi fel egy nagyvárosban, annak mélyén, itt és most. Az utószóban tudatja velünk, amiről az egész regényen keresztül megbizonyosodhattunk: „Szeretek odanézni, ahonnan más elfordítja a fejét.” És ha egyszer belekezdtünk az olvasásba, akkor már mi sem tudjuk elfordítani a fejünket. Benyák Zoltán képes belenyomni az orrunkat a valóságba, mert a mondatai tömörek és lényegre törők, a jellemzések plasztikusak, a cselekmény tele van meglepetésekkel, de mégis következetes: irgalmatlanul zakatol a végzete felé, mint egy ógörög dráma.
Nehéz a könyvet összefoglalni. Bármilyen szerteágazó, mégis tömör, mint egy jó ballada. Nincs benne egyetlen felesleges szó sem. Talán csak egy A. Ugyanis a fedőlapon Csavargók dala a könyv címe, belül meg A csavargók dala, névelővel. Nem tudom, melyik lenne a kötethez illőbb, de jó lenne, ha a kiadó választana, ha a jól megérdemelt további kiadásokra sor kerül.

A nagy illúzió után, mely a halál utáni lét furcsa világába kalauzolta el olvasóit, most egy kicsit reálisabb vizekre evezünk Benyák Zoltán segítségével. A Csavargók dala a mindennapi haldoklást tárja elénk, egy olyan világból, mely körbevesz bennünket, csak nem vagyunk hajlandóak tudomást venni róla, mert saját szenvedésünk mindig is előrébb való másokénál.

(A könyv elolvasása után, a bejegyzés megírása előtt elolvastam a http://www.letya.hu/2016/08/benyak-zoltan-csavargok-dala/, https://olvassbele.com/2015/03/04/elet-a-szemetben-benyak-zoltan-csavargok-dala, http://www.deszy-konyv.hu/2014/11/benyak-zoltan-csavargok-dala.html, http://baratno.com/velemeny/benyak-zoltan-az-ido-bolondjai/ és wikipedia.hu oldalakat.)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése